ARHIVA

 

 

 

 

 

 


uvodna reč

Šesnaesti broj Agona u rubrici prevedena poezija čitaocima predstavlja dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu, Tomasa Transtremera. U prevodu Slavice Agatonović, švedski pesnik je zastupljen izborom haiku pesama iz njegove za sada poslednje knjige, Velika tajna (2004) koja do sada nije prevođena na srpski jezik, ni u delovima, ni u celini.

Rubrika poezija po prvi put je tematska, u cilju predstavljanja jedne regionalne pesničke scene sa kojom čitalačka publika u Srbiji, i pored nepostojanja jezičke barijere, čini se nije u dovoljnoj meri upoznata. Predmet ove rubrike je predstavljanje savremene crnogorske poezije, a pesmama su zastupljeni Dragana Tripković, Dušan Đurović, Vladimir Đurišić, Sanja Martinović i Jovanka Uljarević. Uredništvo se ovom prilikom zahvaljuje Vladimiru Đurišiću čija je pomoć bila dragocena pri izboru zastupljenih autora.

Kao i prošle godine, rubrika o poeziji poslednjeg broja Agona u kalendarskoj godini donosi temat posvećen pesničkoj produkciji domaćih autora/ki mlađe generacije u toj godini. Uvodni tekst priređivača temata, Jelene Milinković i Vladimira Stojnića kritički se osvrće na knjige analizirane prikazima koji sačinjavaju okosnicu rubrike i pokušava da izvede uopštenije zaključke o domaćoj pesničkoj sceni i položaju i međusobnom odnosu određenih poetskih paradigmi koje je sačinjavaju. Nakon uvodnog teksta, slede prikazi četrnaest pesničkih zbirki mlađih autora/ki koje su objavljene tokom 2011. godine. O knjigama Ivane Maksić, Uroša Pajića, Marka Stojkića, Gorana Korunovića, Vladimira Tabaševića, Bojana Vasića, Filipa B. Vukotića, Ognjena Petrovića, Danice Pavlović, Vladimira Stojnića, Marjana Čakarevića, Enesa Halilovića i Viktora Radonjića pišu Čarna Popović, Bojan Samson, Marjan Čakarević, Danilo Lučić, Nikola Živanović, Vladimir Vukomanović, Vladimir StojnićBiljana Andonovska, Jelena Milinković, Jelica Kiso, Bojan Savić Ostojić, Sonja Šljivić i Aleksandra Đurić. Temat se zatvara apendiksom koji obuhvata izbore pesama iz svake prikazane knjige. Uredništvo koristi ovu priliku da se zahvali na uspešnoj saradnji autorima prikaza.

Uživajte u čitanju!

Vladimir Stojnić