PREVEDENA POEZIJA

POEZIJA

O POEZIJI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uvodna reč

         Časopis Agon izlazi na internetu, ali nije virtuelan. Iako pretenzije da se objavljuje i u okviru štampanih svezaka ne postoje, svojom ozbiljnošću i odgovornošću pred onim što bismo mogli nazvati savremena pesnička scena pokušavamo da se svrstamo u red štampane književne periodike. Iz broja u broj, uredništvo nastavlja da insistira na premijernom objavljivanju u časopisu, postavljajući vremenom takav način objavljivanja kao imperativ. Ovaj zahtev je ponekad teško sprovesti u praksi upravo zbog mnoštva elektronskih čitalačkih portala i blogova koji autorima omogućavaju neograničeno i neselektivno samo-objavljivanje. Pa iako paralelni poduhvat uredništva Agona jeste blog jurodivi, intencija Agona je da se znatno razlikuje od blogerske koncepcije, ne samo po tome što želi da osigura ekskluzivnost objavljenih tekstova, već i što objavljenim prilozima obezbeđuje kontekst. Ovakva koncepcija je možda isuviše stroga i ponekad nimalo jednostavna za očuvanje, ali je i često podložna zloupotrebi zbog još uvek neizgrađene kulture elektronskog objavljivanja. Međutim, uredništvo Agona će se truditi da od nje ne odustane.
         Rubrika prevedena poezija trećeg izdanja Agona donosi izbor iz poezije velikog čileanskog pesnika Nikanora Pare, s akcentom na one pesme koje ilustruju njegovu ranu poetiku antipoezije. Tu je potom kod nas malo poznati i neprevođeni savremeni švedski natur liričar Niklas Ternlund, kao i legendarni mađarski disident, pesnik samizdata Đerđ Petri. U rubrici poezija zastupljeni su neobjavljeni stihovi Ota Horvata, Boška Tomaševića, Dragana Radovančevića, Bojana Vasića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mladi Dis i Bojana Savića Ostojića.
         U rubrici o poeziji objavljujemo temat posvećen Milanu Dedincu, koji je priredila Jelena Milinković. Ovim tematom želimo da podsetimo na ovog pomalo zaboravljenog pesnika i da damo doprinos i podstrek novim savremenim tumačenjima njegove poezije i esejistike. U okviru temata objavljujemo u celini dve značajne poeme ovog pesnika, kao i autopoetički esej U traganju za izgubljenim detinjstvom, koji su teško dostupni današnjem čitaocu. Pored tekstova Milana Dedinca donosimo i tekstove Jelene Milinković i zagrebačke autorke Dubravke Bouše koji pokušavaju da osvetle neke od poetičkih problema Dedinčeve poezije. Temat je obogaćen likovnim radovima koji su pratili knjige ovog velikog pesnika i hronološkim pregledima koji se tiču njegovog života i stvaralaštva.

uredništvo Agona