BIBLIOGRAFIJA TOMAŽA ŠALAMUNA

 

Tomaž Šalamun rođen je 1941. u Zagrebu.
Svršio je studije istorije umetnosti.
Šezdesetih godina je bio aktivan u časopisu Perspektive i kao konceptualni umetnik u grupi OHO.
Od sedamdesetih do danas radi kao gostujući profesor kreativnog pisanja i književne teorije u Americi.
Godine 2005. izabran je za vanrednog člana SAZU.  

 

Bibliografija
na slovenačkom

Poker. Samozaložba, 1966.
Namen pelerine. Samozaložba, 1968. [Edicija Oho]
Romanje za Maruško. Ljubljana, Cankarjeva založba 1971.
Amerika. Maribor, Obzorja. 1972.
Bela Itaka. Ljubljana, Državna založba Slovenije, 1972.
Arena. Koper, Lipa. 1973.
Sokol. Ljubljana, Mladinska knjiga. 1974.
Imre. Ljubljana, Državna založba Slovenije, 1975.
Turbine. Maribor, Obzorja.1975.
Druidi. Koper, Lipa. 1975.
Praznik. Ljubljana, Cankarjeva založba. 1976.
Zvezde. Ljubljana, Državna založba Slovenije.1977.
Metoda angela. Ljubljana, Mladinska knjiga. 1978.
Po sledeh divjadi. Koper, Lipa.1979.
Zgodovina svetlobe je oranžna.
Maribor: Obzorja. 1979.
Maske. Ljubljana, Mladinska knjiga. 1980.
Balada za Metko Krašovec. Ljubljana, Državna založba Slovenije. 1981.
Analogije svetlobe. Ljubljana, Cankarjeva založba. 1982.
Glas. Maribor, Obzorja. 1983.
Sonet o mleku. Ljubljana, Mladinska knjiga. 1984.
Soy realidad. Koper, Lipa. 1985.
Ljubljanska pomlad. Ljubljana, Državna založba Slovenije. 1986.
Mera časa. Ljubljana, Cankarjeva založba. 1987.
Živa rana, živi sok. Maribor, Obzorja. 1988.
Otrok in jelen. Celovec, Salzburg, Wieser. 1990.
Hiša Markova. Ljubljana, Aleph. 1992.
Glagoli sonca: izbrane pesmi.
Ljubljana, Mladinska knjiga.1993.
Ambra. Ljubljana, Mihelač. 1995.
Črni labod. Ljubljana, Mihelač. 1997.
Knjiga za mojega brata. Ljubljana,
Mladinska knjiga. 1997.
Morje. Ljubljana, Nova revija, 1999.
Amerika. Grosuplje, Mondena. 2000.
Zelen ogenj, zelen cvet/ Fuoco verde, fiore verde. Koper, Lipa. 2000.
Table. Maribor, Litera. 2002.
Od tam. Ljubljana, Mladinska knjiga. 2003.
Z Arhilohom po Kikladih. Ljubljana, Cankarjeva založba. 2004.
Kaj je kaj. Radovljica, Didakta. 2005.
Sončni voz. Ljubljana, Študentska založba
Beletrina. 2005.
Sinji stolp. Ljubljana, Študentska založba Beletrina 2007.
Njanja me od nikoder obišče kot riba. Koper, Hyperion. 2008.
Levu sem zribal glavo do pol gobca, potem sem nehal. Ljubljana, Cankarjeva založba. 2009.
Mrzle pravljice. Ljubljana, Nova revija. 2009.
Ko vdre senca / When the shadow breaks / Quand l’ombre force.
Ljubljana, Litterae Slovenicae, 2010.
Letni čas. Ljubljana, LUD Literatura, 2010.
Kdaj. Ljubljana, Študentska založba, 2011.
Opera buffa. Novo mesto, Goga. 2011.

Bibliografija
na srpskohrvatskom

PESME / PESMI
Izbor Janko Kos. Pogovor Niko Grafenauer. Preveo Dejan Poznanović. Narodna knjiga, Beograd, 1974.

DRUIDI
Preveo Josip Osti.”Glas”, Banjaluka, 1978.

SNEG
Izbor i prevod Dejan Poznanović. Matica Srpska, Novi Sad, 1978.

METODA ANĐELA
Preveo Josip Osti, Mladost, Zagreb, 1980.

ANALOGIJE SVJETLOSTI
Preveo Josip Osti. B “100 x 165” B Beograd, 1980.

GLAS
Preveo Ljubomir Stefanović, Logos, Split, 1985.

MASKE
Preveo Josip Osti, Književna zajednica Novog Sada, Novi Sad, 1987.

POKER
Preveo Josip Osti. Pogovor Tomaž Brejc. Crteži Metka Krašovec. Biblioteka LICA, Sarajevo
(s. n.) 1988.

MOLITVA ZA KRUH
Preveo Josip Osti. Udruženje književnika Crne Gore, Titograd, 1989.

MERA VREMENA
Preveo Milan Đorđević.
Biblioteka Pana Dušickog, Beograd, 1990.

DIJETE I JELEN
Preveo Josip Osti. KOV, Vršac, 1990.

RIVA (izabrane pesme)
Preveo Radoslav Dabo. Meandar, Zagreb,1997.

BALADA ZA METKU KRAŠOVEC
Preveo Milan Đorđević. Arka, Smederevo, 2003.
Preveo Edo Fičor. Naklada MD, Zagreb, 2002.

AMBRA
Preveo Milan Đorđević. Forum pisaca, Beograd, 2002.

MORE
Preveo Edo Fičor. Meandar, Zagreb, 2008.

CRNI LABUD
Prevela Ksenija Premur. Naklada Lara, Zagreb, 2010.

RIJEČ JE TEMELJ SVIJETA
Izbor i prevod Josip Osti. OKF, Cetinje, 2012.

 

u pripremi

POKER
Dvojezično izdanje. Preveo Josip Osti. Knjižuljak, Beograd, 2013.